A lótenyésztés és a kutatás összehangolása céljából létrehozott egyeztető fórum nyolcadik rendezvénye. Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Ménes. 2019. november 27.
2019. december 13., péntek, 19:21

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet által koordinált rendezvénysorozat nyolcadik állomása a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokhoz tartozó Dióspusztai Ménes volt. A programon minden állami ménes és nemzeti park képviseltette magát.

A rendezvényt Dr. Rózsa László köszöntője nyitotta meg, majd Dr. Pataki Balázs néhány szóban összefoglalta a 2019-ben lótenyésztés területén végzett munkákat, kutatási együttműködéseket, ami a NAIK ÁTHK, az állami ménesek és nemzeti parkok között született. Dr. Pataki Balázs kihangsúlyozta, hogy az együttműködés során a szakmai tapasztalatcsere a lényeg, a tenyésztési munka kizárólag a tenyésztőegyesület döntésén alapul.

A következő előadást Dr. Kútvölgyi Gabriella tartotta. Elsőként beszámolt a „Biotechnológiai módszerek alkalmazása magyar lófajták ex situ génmegőrzése érdekében” című projektről. A munka során spermabank létesült lipicai és gidrán fajtájú mének termékenyítő anyagának betárolásával, amely genetikai rezervként, stratégiai géntartalékot biztosít. A sperma fagyasztási munkák a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaságban és a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságban Mezőhegyesen, illetve a Génbank Semex Kft-nél folytak. Szilvásváradon ezen kívül kancák ultrahangos ciklus- és vemhességdiagnosztikájával is foglalkozik időszakosan. A Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) furioso ménesében az idén embrió átültetési program is zajlott, amelynek munkálatai a KNP és a NAIK ÁTHK Haszonállat embriológiai és génmegőrzési kutatócsoport együttműködés révén valósult meg. A program célja, hogy a kiváló genetikai értékű kancáktól több utód születhessen, így in situ génmegőrzés valósult meg embriótranszfer segítségével. Az idei év egyik legizgalmasabb projektje során a NAIK ÁTHK kutatóinak és a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMVCN) részéről Dr. Páll Emőke és Dr. Cristian Crecan együttműködésének keretében regeneratív terápiás célból, ló mesenchymális őssejttenyésztés folyt a NAIK MBK laboratóriumában. A partner ménesben, a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménesében, versenylovak mintavételezése (synovia, vér, zsírszövet) és sportsérüléseinek kezelése történt Dr. Horváth Daniella közreműködésével. Az ínsérülések határozott, gyors javulást mutattak fizikálisan és ultrahangos diagnosztikával.

Az utolsó előadást Kis Judit, a NAIK-ÁTHK Genetikai Kutatócsoport és Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Angol Telivér Ménes együttműködési projektjéről tartotta. Judit munkája a Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Tudományos Diákköri Konferenciáján első helyezést ért el. Az előadás a következő címet viselte: „A miosztatin génpolimorfizmus felmérése hazai angol telivér állományon”. Ebben egyfelől a miosztatin génpolimorfizmus genotípus gyakoriságát határozta meg, létrehozott egy adatbázist, amelyben a lovak származását és versenyadatait rögzítette, valamint egy retrospektív vizsgálatot végzett a genotípus meghatározás és a múltbéli versenyeredmények összefüggéseinek meghatározására.

Az előadások után kérdések és hozzászólások hangzottak el és diszkusszió zajlott az együttműködések jövőbeli folytatásáról és az egyes feladatok megvalósításáról. Ezt követően megtekintettük közösen a ménest.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.