Emlékeztető a lótenyésztés és a kutatás összehangolása céljából tartott második egyeztető fórumról
2018. május 9., szerda, 08:54

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet fontosnak tartja a lótenyésztés és a kutatás összehangolását, és e célból egyeztető fórumot szervezett az FM Mezőgazdasági Főosztály, az állami ménesek, a lótenyésztésben érdekelt nemzeti parkok és a NAIK ÁTHK képviselőinek részvételével. A rendezvénysorozat második állomása a Szilvásváradi Állami Ménesgazdaság volt.

Időpont:          2018. április 11. 13:00

Helyszín:         Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad

Jelenlévők:     

Dallos Andor, Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad
Szépe Ferenc nyugalmazott főosztályvezető, FM Mezőgazdasági Főosztály
Dr. Magyar István főosztályvezető, FM Mezőgazdasági Főosztály
Dani István referens, FM Mezőgazdasági Főosztály
Dr. Pataki Balázs, Kisbéri és Gidrán Lótenyésztő Országos Egyesület
                                Magyar Lipicai Lótenyésztők Országos Egyesülete
Haál Gábor, Bábolna Nemzeti Ménesbirtok
Szladek Róbert, Hortobágyi Nonprofit Kft.
Veress Balázs, Aggteleki Nemzeti Park
Tóthné Dr. Maros Katalin, Szent István Egyetem
Dr. Rózsa László, NAIK ÁTHK
Dr. Kútvölgyi Gabriella, NAIK ÁTHK

Az esemény programja a következő volt, a rendezvény moderátora Dr. Pataki Balázs:

  • Dallos Andor és Dr. Rózsa László: Köszöntő
  • Dr. Dallos Andor (Szilvásváradi Ménesgazdaság): A Ménesgazdaság bemutatása
  • Dr. Kútvölgyi Gabriella (NAIK-ÁTHK): A Szilvásváradon folyamatban lévő, illetve lezárult közös projektek rövid bemutatása
  • Dr. Kútvölgyi Gabriella (NAIK-ÁTHK): Beszámoló a Ghentben tartott "European Practitioners Symposium on Equine Reproduction 2018" című rendezvényen elhangzott legérdekesebb előadásokról (legfrissebb szaporodásbiológiai kutatási eredmények, gyakorlati vetülettel)
  • Tóthné Dr. Maros Katalin (SZIE): A lovak „személyisége” c. etológiai előadás
  • Dr. Rózsa László (NAIK-ÁTHK) : Lovak takarmányozásával kapcsolatos gondolatok
  • A résztvevők hozzászólásai, további együttműködési, lehetőségek megvitatása.
  • Méneslátogatás, új létesítmények bemutatása
  • Vacsora kötetlen beszélgetéssel

A ménesgazdaság bemutatása „A Bükk fehér sziklái” című film levetítésével kezdődött, majd Dallos Andor igazgató úr az új szilvásváradi lovas létesítmények építési terveit, kialakításának szempontjait mutatta be diákon, amelyeket később személyesen is bejártunk.

A NAIK ÁTHK képviseletében Dr. Kútvölgyi Gabriella, tudományos munkatárs rövid beszámolót tartott a Kutatóintézet és a Ménesgazdaság közös kutatási projektjeiről, illetve a Ghentben februárban megrendezésre került "European Practitioners Symposium on Equine Reproduction 2018" című rendezvényen elhangzott legérdekesebb, gyakorlatot érintő szaporodásbiológiai előadásokról. A hallgatóság részéről felmerült kérdéseket megvitattuk.

Ezt követően Tóthné Dr. Maros Katalin egyetemi docens a Lovak „személyiségének” rejtelmeibe avatta be a résztvevőket, mely előadás élénk eszmecserét indított el a különböző lófajtákkal kapcsolatos sajátságokat érintő kérdésben.

Dr. Rózsa László NAIK ÁTHK intézetigazgató beszélt a ménesi tartás takarmányozási jellegzetességeiről és a humátok szerepéről a mikroelemhiány okozta betegségek megelőzésében.

A méneslátogatás során a kanca ménest megtekintettük legelői környezetben, majd a törzsméneket a ménistállóban kerestük fel. Ezt követően a tavaly felavatásra került fedeles lovardát és épülő lovas stadiont jártuk körbe. Mindeközben élénk szakmai beszélgetés, tapasztalatcsere zajlott a tartástechnológia, állattenyésztés és a létesítmények felhasználásával kapcsolatban, amely a vacsora alatt is folytatódott.

Dallos Andor igazgató úr szíves vendéglátását megköszönve a találkozó az esti órákban zárult. A fórum további tevékenységének koordinálását a NAIK ÁTHK továbbra is vállalja.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.