Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve
2020. március 17., kedd, 12:46

2020. március 04-én immár 8. állomásához érkezett a „A fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című programsorozat, melynek alcíme ezúttal "A húshasznú szarvasmarha tenyésztés aktuális szaporodásbiológiai kérdései" volt.

Az egy napos rendezvényt a Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesülete, a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete és a Vitafort Zrt. segítségével szerveztük. A konferencián 98 résztvevő tájékozódhatott a jelenlegi szaporodásbiológiai helyzetről és problémákról, valamint az együttműködések lehetőségeiről nyolc, a témát körülölelő előadás során. Dr. Rózsa László köszöntője és Dr. Wagenhoffer Zsombor megnyitója után Dr. Varga-Balogh Orsolya rövid felvezetője következett. Dr. Domokos Zoltán a húshasznú tehenek termékenységéről és javításának lehetőségeiről számolt be. A komplex andrológiai vizsgálatok alkalmazásáról és annak jelentőségéről Szűcs Márton előadását hallhattuk. Őt követte Páble Tamás, aki egy korszerű takarmányozási rendszert mutatott be az érdeklődőknek. A rövid szünet után Dr. Póth-Szebenyi Bettina és Dr. Kern László mutatta be a NAIK-ÁTHK által végzett komplex andrológiai vizsgálatok menetét, eredményeit és az ezek során látott érdekes és tanulságos eseteket. Dr. Varga-Balogh Orsolya a húshasznú teheneknél végzett metabolikus vizsgálatok jelentőségére és első eredményeire hívta fel a figyelmet. Dr. Anton István a molekuláris genetikai vizsgálatokról, míg Prof. Dr. Kovács András és Dr. Fürlinger Dóra az 1;29 transzlokáció jelentőségéről és szűrésének lehetőségéről számolt be. Utolsóként, de nem utolsó sorban Dr. Gyulai Gyula, Dr. Volman László, Dr. Vincze Boglárka és Dr. Bodó Szilárd a jövőt jelentő embriológiai munkájukról és az alkalmazott technológiákról tartott érdekes beszámolót.

Az elhangzott előadások pdf formátumban elérhetőek:

További kép- és video anyag megtekinthető a Limousin és Blonde d'Aquitaine Tenyésztők Egyesülete facebook oldalán, valamint a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete honlapján (Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve).

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.