Haszonállat Embriológiai Laboratórium és Kísérleti Takarmánykeverő Üzem ünnepélyes átadása Herceghalom, 2020. június 17.
2020. június 23., kedd, 14:43

Június 17-én ünnepélyes keretek között Prof. Dr. Gyuricza Csaba főigazgató és Csizmadia Zsuzsanna Herceghalom polgármestere átadták a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet újonnan kialakított Haszonállat Embriológiai Laboratóriumát és Kísérleti Takarmánykeverő Üzemét. 2018-ban a Kormány törvénybe foglalta a sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedések támogatását, ennek keretében, agrárminisztériumi céltámogatásból épült a két új létesítmény.


A Haszonállat Embriológiai Laboratóriumról

Az ÁTHK-ban már a nyolcvanas években foglalkoztak haszonállat embriológiai kutatásokkal. 30 éve ifj. Dr. Holdas Sándor laboratóriumában alapvetően kiskérődző embrióültetéseket, embriófelezést végeztek, embrióimport programokban vettek részt. Emellett sertés in vivo embriófejlődési vizsgálatokat végeztek, laparoszkópos technikák segítségével Dr. Rátky József vezetésével.

A most kialakított kutatóhely haszonállat embriók in vitro létrehozására nyújt lehetőséget.
A fejlődésbiológiai kutatásokon és a génmegőrzésen kívül ennek az asszisztált reprodukciós technikának, mint a precíziós állatnemesítés szaporodásbiológiai alapú támogató módszerének, komoly gazdasági jelentősége lehet! A genom alapú szelekcióval kiválasztott donor állatoktól kinyert petesejtek in vitro termékenyítésével nagy tenyészértékű embriók állíthatók elő, amelyek akár még a beültetésüket megelőzően genomikai tenyészértékkel rendelkezhetnek. Az in vitro embrióelőállítás kiválthatja a szuperovulációhoz szükséges hormonkezeléseket is, a genetikai előrehaladás növelése szempontjából fontos generációs intervallum csökkenthető, mert korábbi beavatkozást tesz lehetővé, jól működő rendszer esetében költséghatékonyabb is lehet, mint a konvencionális MOET programok.
Lovaknál az in vitro embrióelőállítás különösen nagy jelentőségű technika, komoly tenyésztői igényeket tapasztalunk már most.
Lehetőség van sejttenyészetek kialakítására is, mind génmegőrzési, mind sejtterápiás célból.
A laboratórium felszereltsége lehetővé teszi a fiatal szakember képzést, az agrárfelsőoktatásban tanulók graduális és posztgraduális képzésében is szerepet kap.

A kutatócsoport szarvasmarha in vitro embriók előállításával üzemelte be az eszközrendszert. A jóval nehezebb sertés in vitro embrió-előállító technológia fogja az alapját képezni az afrikai sertéspestis okozta géneróziós veszteségek elleni védekezés szempontjából fontos stratégiai géntartalék kialakításának. Az igény a mangalica és a keszthelyi magyar nagyfehér tenyésztők részéről felmerült felénk. A génmentési munkálatokba bevont kutatási konzorcium – az Állatorvosi Egyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szent István Egyetem, a Keszthelyi Egyetem és a Nemzeti Biodiverzitás és Génmegőrzési központ lenne.

A NAIK-on belül a Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóközpont állatbiotechnológiai csoportjai a partnereink, de a létesítményt szeretnénk intézményközi együttműködésekben is használni, hasonlóan az Intézményközi Kiskérődző Biotechnológiai Kutatócsoporthoz, aminek Intézetünk a tagja. Ezért a szarvasmarha és sertés fajok esetében már megkerestük a Szent István Egyetemet, a Keszthelyi Egyetemet, az Állatorvosi Egyetemet és a Kaposvári Egyetemet is együttműködési ajánlatunkkal – néhány intézmény már kedvezően reagált az együttműködési felkérésünkre. Külföldi kapcsolatokkal is rendelkezünk, Japánban, Spanyolországban, Braziliában, Thaiföldön és az USA-ban vannak kutatási partnereink, akik vendégkutatóként eljöhetnek hozzánk, hogy közösen dolgozhassunk az ÁTHK-ban.

Még idén szeretnénk egy szakmai tanácskozás keretén belül megismertetni a terület gyakorló hazai szakembereivel a munkánkat, kapacitásainkat és a lehetőségeinket, felmérni az együttműködési területeket – ezt sajnos, bár a megnyitóval egy időben terveztük, a koronavírus járvány miatt csak kora ősszel tudjuk megtartani.

A Haszonállat Embriológiai Laboratórium remélhetően sokáig fogja zavarmentes működésével szolgálni a fiatal és lélekben fiatal lelkes kutatókat. Reméljük, hogy a hazai állattenyésztés kihívásaira, problémáira mi, a benne dolgozók jógyakorlatok és innovációk kidolgozásával hatékonyan és progresszíven tudunk reagálni, és így megvalósulhat a gyakorlati igények és az alkalmazott kutatási megközelítések közötti harmonikus egyensúly. (Dr. Bodó Szilárd tudományos tanácsadónak, a Haszonállat Embriológiai Laboratórium vezetőjének megnyitó beszéde alapján)


A Kísérleti Takarmánykeverő Üzemről

Szintén agrárminisztériumi céltámogatásból újítottuk fel a régi kísérleti takarmánykeverő üzemünket. A projekt keretében egy kis kapacitású takarmányüzemet alakítottunk ki. A régi tornyokat elbontottuk és 6 db új silótornyot állítottunk fel.
A keverő teljesítménye 1200 – 1700 kg/óra.
Intézetünknek lehetősége nyílik különböző kis mennyiségű saját receptúra alapján elkészített takarmányok összekeverésére, kísérleti tesztelésére.
A jelenlegi járványügyi helyzetben (ASP) előnyös a Kísérleti Állattartó Telepnek, hogy a késztáp vásárlása, valamint szállítása megszűnt, és ezzel kizárjuk azt a veszélyforrást, mely esetlegesen fertőzést okozhatna az Intézetünk sertés állományában.
Az új kísérleti takarmánykeverő üzemünkkel részben a Keszthelyi Magyar Nagyfehér Hússertés Génmegőrzési programmal kapcsolatos kutatásainkat tudjuk támogatni. Ennek a projektnek a végső célja kiemelkedő magas szintű szakmai összefogással egy génmegőrzési kutatás-fejlesztési program megvalósítása a keszthelyi magyar nagyfehér hússertés megmentésére, a beszűkült populáció kibővítésére, a szelekciós bázis kiterjesztésére és fenntartására.
(Dr. Rózsa László igazagató bemutató előadása alapján.)


Kapcsolódó dokumentumok:

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.