Kutatók Éjszakája a NAIK ÁTHK-ban
2018. október 11., csütörtök, 09:01

Idén szeptember 28-án került megrendezésre a Kutatók Éjszakája, mely nagyszerű rendezvényhez a NAIK ÁTHK kutatói is csatlakoztak.

A kísérleti telepen tartott állatok nyugalmának és pihenésének biztosítása érdekében, Intézetünk látogatása 10.00 órától 12.00 óráig és 13.00 órától 15.00 óráig volt lehetséges. A rendezvény keretében óránként indítottunk csoportokat az alábbi egységek látogatására: Gyapjúlaboratórium, Takarmányozási és élettani laboratórium és a kísérleti telep. Idén két osztály és egy érdeklődő herceghalmi lakos regisztrált a rendezvényünkre.


Gyapjúlaboratórium

A kutató bemutatta a labor tevékenységét, eszközeit, valamint a gyapjúminták vizsgálatának folyamatát. A gyerekeknek különösen tetszett a gyapjúk vizsgálatához használt mikroszkóp, valamint a különböző gyapjúmintákból készült bemutató, különösen a „molyrágta” minta.


Takarmányozási és élettani laboratórium

A kutató ismertette a monogasztrikus és kérődző állatokkal kapcsolatos fontosabb kutatási területeket és bemutatja a takarmányok vizsgálatának menetét, laborhátterét. A bemutató során különböző takarmányokat, -növényeket ismerhettek meg a látogatók, találgathatták, hogy melyik „mag” micsoda. A nagyobbak pedig ezen felül még „elefánt fogkrémet” készítettek.


Kísérleti telep

Látogatóink megtekinthették a kísérleti telepen tartott állatokat (szürkemarha, bivaly, juh). A telepi állatok közül egyértelműen Zsömi – a négy hónapos szürkemarha borjú volt a nagy kedvenc, de a rendkívül szelíd bivaly simogatása és etetése, valamint a birkák „terelése” is okozott vidám perceket.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.