Ló embrió-átültetési munkák
2020. április 29., szerda, 15:30

2020. március 19-én megszületett a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) furioso ménesében a NAIK ÁTHK Haszonállat embriológiai és génmegőrzési kutatócsoport és a KNP együttműködésében az első embrió átültetésből (ET) származó csikó.

Induló x Bátor csikó a recipiens Fannival (Fotó: Klucsai Dávid)

 

A pej kancacsikó embriódonor anyja The Bart Furioso II-107 „Induló”, többször helyezett az Alföldi Állattenyésztési Napokon, 2017-ben korcsoportjának nyertese, OMÉK-on ezüstérmes. Jelenleg Bárdos Attila válogatott négyesfogathajtóval sportkarrierjére készül. A csikó apja 5295 Furioso XXIX-8 „Bátor”, az „A” vonal  egyik utolsó reprezentánsa, amely mind saját teljesítményében, mind közvetlen és távolabbi ősei teljesítményében is igen figyelemreméltó. A mén eredményesen szerepelt  díjugratásban, valamint fogathajtásban is kiképezték. A recipiens „szülőanya” Furioso XXXV-44 „Fanni II”.

A kancák ultrahangos vizsgálatát és szinkronizálását Dr. Fekete Zoltán a furioso ménes állatorvosa és Dr. Kútvölgyi Gabriella (NAIK ÁTHK) végezte, az embriómosást és beültetést Dr. Kútvölgyi Gabriella, az embrió minősítését és beültetésre történő előkészítését Dr. Bodó Szilárd (NAIK ÁTHK) hajtotta végre.
 

A képen Dr. Fekete Zoltán és Dr. Kútvölgyi Gabriella embriómosás közben.

 

Dr. Bodó Szilárd az embrió előkészítésének folyamatában

 

A megszületett csikó még embrió korában (9 napos expandált blasztociszta)

 

Idén embrió átültetési programot kezdtünk a Mezőhegyesi Ménesbirtok és Tangazdaság kiválasztott lovain. Az első ET program kapcsán már sikerről tudunk beszámolni. A 321 Nonius XVII-23 „Nutria” nevű nóniusz kancából kimosott embrió beültetésre került a szintén nóniusz fajtájú Nonius-11 „Vércse” nevű recipiens kancába.
 

Vércse 30 napos vemhessége ultrahangos felvételen

 

A kancák ultrahangos vizsgálatát és szinkronizálását Dr. Vajda Szabolcs a Ménesbirtok állatorvosa, az embriómosást és beültetést Dr. Kútvölgyi Gabriella, az embrió minősítését és beültetésre történő előkészítését Dr. Bodó Szilárd végezte.

További, néhány napja beültetett embrió megtapadását és vemhesség vizsgálatát várjuk. Az ET program célja kiemelkedő genetikai értékű kancáktól több utód létrehozása, így az in situ génmegőrzés segítése.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.