Hírek

 • 2021. január 29., péntek, 16:22

  2021. február 1-jén létrejön a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

  Tisztelt Látogatók!

  A hazai agrár-felsőoktatás szükséges megújulásának mérföldköve az alapítványi fenntartású Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) létrejötte, amely 2021. február 1-től 5 campuson, több mint 13 ezer hallgató számára fogja össze a dunántúli és közép-magyarországi élettudományi és kapcsolódó képzéseket. Az intézményhez csatlakozik a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) 11 kutatóintézete is, így az új intézmény nem csupán egy oktatási intézmény lesz, hanem az ágazat szellemi, szakpolitikai és innovációs központjává válik, amely nagyobb mozgásteret biztosít a képzések, a gazdálkodás és szervezet modernizálásához, fejlesztéséhez. Az összeolvadással magasabb fokozatra kapcsolunk, a kutatói és egyetemi szféra szorosabban fonódik majd össze, aminek következtében még több érdekes, izgalmas kutatás-fejlesztés születhet majd az agrárium területén.

  Kérjük, kövesse tevékenységünket a jövőben is a www.uni-mate.hu honlapon!

 • 2021. január 26., kedd, 13:28

  Megkezdte a működését a Haszonállat Asszisztált Reprodukciós Központ a NAIK ÁTHK-ban

  2020 év végén a NAIK ÁTHK-ban a szükséges engedélyeztetési és nyilvántartásba vételi folyamat elvégzésével kialakítottuk a kutatóközpont keretén belül működő Haszonállat Asszisztált Reprodukciós Központot, ami az egyetemi integráció során a MATE egységeként fog működni. A központ magában foglalja a kiskérődző, ló és sertés mesterséges termékenyítő állomást, a kiskérődző, ló, szarvasmarha, sertés embrióátültető központot és a hozzájuk szervesen kapcsolódó laboratóriumokat (haszonállat embriológiai laboratórium, spermatológiai laboratórium, citogenetikai laboratórium, géndepó)

 • 2020. december 1., kedd, 13:35

  100 éve született Dr. Ócsag Imre

  Dr. Ócsag Imre professzor, a magyar lótenyésztés-tan kiemelkedő egyénisége születésének századik évfordulója alkalmából 2020. április 1.-én a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet tudományos emlékülést szervezett Herceghalomban. A koronavírus-járvány miatt az emlékülést nem tudtuk megtartani. Terveztük a járvány elmúltával október hónapban való megrendezését. Az események másként alakultak: a vírus második hulláma az emlékülést újra lehetetlenné tette, így ezzel az írással szeretnénk megemlékezni életéről és munkásságáról.

 • 2020. június 23., kedd, 14:43

  Haszonállat Embriológiai Laboratórium és Kísérleti Takarmánykeverő Üzem ünnepélyes átadása Herceghalom, 2020. június 17.

  Június 17-én ünnepélyes keretek között Prof. Dr. Gyuricza Csaba főigazgató és Csizmadia Zsuzsanna Herceghalom polgármestere átadták a NAIK Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet újonnan kialakított Haszonállat Embriológiai Laboratóriumát és Kísérleti Takarmánykeverő Üzemét. 2018-ban a Kormány törvénybe foglalta a sertéságazat helyzetét javító stratégiai intézkedések támogatását, ennek keretében, agrárminisztériumi céltámogatásból épült a két új létesítmény.

 • 2020. június 8., hétfő, 12:26

  TV2 Innovátor című műsor - ÁTHK

  Május 16-án Intézetünknél forgatott a TV2 Innovátor című műsora. Ugyanebben az interjúblokkban beszél Főigazgató Úr is pár szót a kutatásainkkal kapcsolatban.

 • 2020. április 29., szerda, 15:30

  Ló embrió-átültetési munkák

  2020. március 19-én megszületett a Kiskunsági Nemzeti Park (KNP) furioso ménesében a NAIK ÁTHK Haszonállat embriológiai és génmegőrzési kutatócsoport és a KNP együttműködésében az első embrió átültetésből (ET) származó csikó.

 • 2020. március 17., kedd, 12:46

  Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve

  2020. március 04-én immár 8. állomásához érkezett a „A fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című programsorozat, melynek alcíme ezúttal "A húshasznú szarvasmarha tenyésztés aktuális szaporodásbiológiai kérdései" volt.

 • 2020. február 13., csütörtök, 14:23

  Dr. Fébel Hedvig professzor asszony Pannon Egyetem Georgikon Karának megtisztelő egyetemi magántanári kinevezése

  Dr. Fébel Hedvig professzor asszony, a NAIK ÁTHK tudományos tanácsadója, a Takarmányozási Osztály vezetője,  megkapta a Pannon Egyetem Georgikon Karának megtisztelő egyetemi magántanári kinevezését.

   

   

 • 2019. december 13., péntek, 19:21

  A lótenyésztés és a kutatás összehangolása céljából létrehozott egyeztető fórum nyolcadik rendezvénye. Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai Ménes. 2019. november 27.

  A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Állattenyésztési, Takarmányozási és Húsipari Kutatóintézet által koordinált rendezvénysorozat nyolcadik állomása a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokhoz tartozó Dióspusztai Ménes volt. A programon minden állami ménes és nemzeti park képviseltette magát.

 • 2019. november 27., szerda, 13:55

  „A fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” 7. „A kiskérődző ágazatok helyzete és kilátásai” konferencia összefoglalója

  Intézetünk egykori Főigazgatójára, Prof. Dr. Fésüs Lászlóra emlékezve rendeztük meg 2019. október 30-án „A kiskérődző ágazatok helyzete és kilátásai” című konferenciát, mely „A fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve”  konferenciasorozatunk 7. állomása volt.

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.