Thaiföldi vendégek a NAIK ÁTHK-ban
2019. szeptember 18., szerda, 08:43

Idén már 4. alkalommal láttuk vendégül a 6. JAWG (Magyar -Thai Egyesített Agrár Munkacsoport) ülésen elfogadott projekt (Improving sustainable reproductive efficiency in dairy cattle - A fenntartható hatékony fertilitás módszerei tejelő szarvasmarhában) keretein belül thaiföldi kollégákat a NAIK ÁTHK, Szaporodásbiológiai Kutatócsoportjában 2019. augusztus 5 és 9 között.

Idén két állatorvos kolléga - Mr.Tanapol Ampratchar és Mr.Tanittian Panyamongkol érkezett a Chiangmai Artificial Insemination and Biotechnology Reasearch Center-ből (Chiangmai Mesterséges Termékenyítő és Biotechnológiai Kutató Központ). Az itt töltött 5 nap alatt megismerték NAIK-ÁTHK intézetét, kutatási területeinket. Interaktív előadásokat hallgattak a tejelő szarvasmarha szaporodásbiológiájának elméleti alapjairól:
involúciós problémák, takarmányozási és anyagcsere-jellemzők nagy tejtermelésű tehenekben, ultrahangos és laboratóriumi vizsgálati módszerek a fertilitási problémák felderítésében és a gazdaságos tejtermelés elősegítése érdekében, szinkronizációs protokollok és programok, petefészek-működés speciális jellemzői, adatbázisok szerepe a fertilitási adatok értékelésében. Ezen felül az embriológiai vizsgálatokról és módszerekről is átfogó képet adtunk a fenntartható szaporodás és a tenyésztők munkájának segítése érdekében. A jelenleg folyó andrológiai vizsgálatok módszereibe, lehetőségibe és jelentőségébe is bepillantást nyerhettek. Az elméleti tudnivalók gyakorlati hasznosítása egy nagylétszámú tejelő telepen (Szarvasi Agrár Zrt.) és egy mesterséges termékenyítő állomáson (Génbank-Semex Magyarország Kft.) történt. A thai kollégák ezeken felül megismerték a magyar kultúrát és vendégszeretetet és örömmel vitték haza jó hírünket. Ezúton szeretném a programban résztvevő kollégáimnak megköszönni a segítséget a továbbképzési hét lebonyolításában:
Dr. Gábor György, Dr. Bodó Szilárd, Dr. Póth-Szebenyi Bettína és Dr. Kern László vették ki aktívan részüket.

 

Programajánló

Jelenleg nincs aktuális esemény.